Biografie

Biografie

Actief, ondernemen, vernieuwen en doorzetten zijn woorden die op mij van toepassing zijn en mij met name in de kunst veel brengen. Belangstelling voor tekenen en schilderen heb ik altijd gehad maar pas in 1985 ben ik echt begonnen te werken met olieverf, klei, was en glas
Aquarel, olieverf, pastel waren in het begin favoriet en ik was zeer gedreven om steeds weer nieuwe technieken aan te leren en me verder in deze kunst te ontwikkelen. Deels door zelfstudie, het volgen van lessen, werkweken, workshops maar ook door lid te zijn van kunstverenigingen, bezoeken van musea, galeries,
contacten met andere kunstenaars zorgden voor meer kennis en dus meer mogelijkheden om te experimenteren met verschillende materialen.

Een deelstudie later aan de kunstacademie Haarlem was een bijzondere stimulans. Ik maakte hier opnieuw kennis met andere technieken als zeefdruk, mono print, etsen, driedimensionaal werken met klei enz. en werd steeds enthousiaster om uit te proberen en gewoon te doen.


Vele jaren heb ik op Bonaire gewoond en gewerkt in het onderwijs. Tevens was ik daar zeer actief met de kunst en exposeerde veel op kunstmarkten en in galeries. Ook gaf ik hier teken/schilderlessen en workshops liefst in gemengde technieken. Met Fred v.d. Broek met name in 2010 de kunstroute opgericht voor kunstenaars in meerdere disciplines op het eiland, ook gecombineerd met muziek en er werden vele exposities georganiseerd. Het was een geweldige tijd vol kleur en emotie. Het licht en ook de verschillen tussen donker en licht zijn met name daar geweldig om mee te werken. De natuur zowel boven als onder water is fantastisch en zeer inspirerend.

Een maandenlange zee zeilreis met onze vrij kleine zeilboot vanuit Nederland naar de Cariben was een indrukwekkende belevenis, vol kleur, rust, stilte maar ook enorm inspirerend. Het heeft me veel geleerd over mezelf maar ook over de mogelijkheden in het leven. Een grote tentoonstelling bij Plaza op Bonaire met 30 werken was het uiteindelijke resultaat met veel respons, thema “Onderweg in Beweging”. Dit is voor mij nog steeds een belangrijk thema. Abstract werken is voor mij altijd een uitdaging geweest naast realistisch werken.
Het gebruik hierbij van andere materialen als zand, steen, natuurlijke materialen van bomen enz. zijn verrijkend en kunnen leiden tot bijzondere resultaten. Ik beperk me niet tot een enkele stijl maar zoek vernieuwing, uitdaging. Veel is al uitgevonden maar ook dat stimuleert en houd me in beweging. Inspiratie ontstaat door te doen, discipline te hebben en niet op te geven.
Dat er veel interesse was voor mijn werk is natuurlijk ook belangrijk voor de voortgang en mijn werk hangt in vele landen.

Thema’s in mijn werk zijn landschappen, portretten, model, onderwaterwereld in realistische en abstracte vormen. Het is heerlijk om in de buitenlucht te werken en een inpressie te maken van wat mijn ogen zien en het gevoel mij ingeeft.


Nu ik weer terug ben in Nederland en het werken in onderwijs achter me ligt ontstaat er een nieuw tijdperk om volop te werken en te experimenteren en heel belangrijk om me te blijven ontwikkelen op meerdere gebieden.