Biografie

Biografie

Actief, ondernemen, vernieuwen en doorzetten zijn woorden die op Wil van toepassing zijn en die haar met name in de kunst veel brengen

Belangstelling voor tekenen en schilderen heeft Wil altijd gehad, maar pas in 1985 begon ze echt met schilderen. Aquarel, olieverf, pastel waren in het begin favoriet. Wil was zeer gedreven om steeds weer nieuwe technieken aan te leren en zich verder in de kunst te ontwikkelen. Deels door zelfstudie, het volgen van lessen, werkweken, workshops maar ook door lid te zijn van kunstverenigingen en het bezoeken van musea en galeries.

Contacten met andere kunstenaars zorgden voor meer kennis en dus meer mogelijkheden om te experimenteren met verschillende materialen. Ook het exposeren in diverse ruimtes, galerieën, kunstmarkten stimuleerde Wil enorm. Ze was super actief met schilderen en gaf ook teken- en schilderlessen, liefst in gemengde technieken. Dit alles naast haar baan als docent en haar drukke gezin met 5 kinderen.

Na het plotselinge overlijden van haar zoontje in 2001, kwam er een omslag en koos Wil meer voor de kunst. Haar carrière was ineens niet meer belangrijk en Wil besloot te emigreren naar Bonaire, waar ze een aanstelling kreeg als docent Hospitality en Verzorging. Kleur, zorg en aandacht zijn ook daarin erg belangrijk. Het leverde naast haar werkzaamheden ook volop tijd om te schilderen en te oefenen.

Op Bonaire is volop kleur: in de natuur, de mensen, de dansen en bovenal onder water, waar het duiken een belangrijke ervaring was en Wil veel inspiratie gaf. Ze was er bijzonder actief met schilderen, gebruik van natuurlijke materialen als zand, karton en palmblad. Oefenen met kleur en textuur in allerlei vormen.

In 2010 was Wil mede-oprichter van een kunstroute op het eiland voor kunstenaars in meerdere disciplines, ook gecombineerd met muziek. Er werden vele exposities samen georganiseerd en ook solo-exposities. Dit alles gaf Wil enorm veel inspiratie. Het was een geweldige tijd vol kleur en emotie. Het licht en ook de verschillen tussen donker en licht op Bonaire zijn geweldig om mee te werken. De natuur zowel boven als onder water is fantastisch en zeer inspirerend.

Een maandenlange zeezeilreis met haar vrij kleine zeilboot vanuit Nederland naar de Cariben was een indrukwekkende belevenis, vol kleur, rust, stilte maar ook enorm inspirerend. Het heeft Wil veel geleerd over zichzelf, maar ook over de mogelijkheden in het leven. Een grote tentoonstelling bij Plaza op Bonaire met 30 werken was het uiteindelijke resultaat met veel respons. Het thema van deze expositie, “Onderweg in Beweging”, is voor haar nog steeds een belangrijk thema.

Wil beperkt zich niet tot een enkele stijl, maar zoekt steeds vernieuwing en uitdaging. Veel is al uitgevonden, maar ook dat stimuleert en houdt haar in beweging. Inspiratie ontstaat door te doen, discipline en niet op te geven. Dat er veel interesse is voor haar werk helpt natuurlijk; haar werk hangt in vele landen.

Thema’s in haar werk zijn landschappen, portretten, model en onderwaterwereld in realistische en abstracte vormen. Wil vindt het heerlijk om in de buitenlucht te werken en een impressie te maken van wat haar ogen zien en het gevoel haar ingeeft. Abstract werken is voor Wil naast figuratief werken steeds een heel bijzondere uitdaging waarvan ze erg blij wordt.

Nu Wil weer terug is in Nederland en het werken in het onderwijs achter haar ligt, ontstaat er een nieuw tijdperk om volop te schilderen en te experimenteren en om zich te blijven ontwikkelen op meerdere kunstgebieden.